DURAND, Jacky. Sešit s tátovými recepty. Překlad Eva Sládková. První vydání. Brno: Host, 2020. 203 stran. ISBN 978-80-275-0169-4
Na první kouknutí mě knížka vůbec nelákala – neutrální obálka, recepty v názvu. Kuchařek mám plno a stejně z nich nevařím. Pak jsem si přečetla anotaci a knížku přece jen vzala do ruky.
Dobře se mi četla. Nejen obsahově, ale i formou. Už hůř vidím, takže je pro mě důležitý čitelný font a také barva sazby (experimenty s šedou na různě barevných pozadích přesunují knížky i weby do kategorie „pro mne nečitelné“).
Sešit s tátovými recepty
Začetla jsem se. Snadno.
Retrospektivní vyprávění syna otci. O tom, jak vnímal společný život v malé francouzské restauraci. O obyčejných jídlech i specialitách, které otec – majitel a kuchař v jedné osobě – vařil. O jeho přístupu k jídlu i k lidem a ke světu.
Milé, vlídné. Co chvíli se sbíhají sliny nad popisy jídel. A recepty? Jsou tu také, ale jsou součástí děje. A protože otec přidával ingredience od oka… ;).
Když se rozhodnete si knížku přečíst, myslím, že neprohloupíte.
Jacky Durand
Autor je francouzský žurnalista a spisovatel. Zabývá se krajovou gastronomií (sloupek v novinách, pořad v rozhlase).